söndag 22 februari 2009

Hur sjuder du din brunsås?

Hur gör man egentligen när man sjuder en pulversås?

Jo, först tillsätts vätska tillsammans med pulver i en kastrull. Sedan står man och vispar och vispar medan plattan blir varmare och varmare och detta för att inga klumpar ska bildas. Så småningom syns små bubblor i vattnet vilket är tecken på att nu ska det börja koka. Och innan man hunnit blinka har bubblorna blivit radikalt mycket större. Såsen kokar.

Än så länge har man dock följt receptet till punkt och prickar eftersom det faktiskt står att man ska vispa såsen jämn och låta den koka upp. Men sedan kommer det omöjliga momentet då det i receptet står. Låt såsen sjuda i fem minuter. För den som inte vet betyder sjuda "koka på svag värme" (läs wikipedia) men hur i hela friden lyckas folk med det? Ska man dra av kastrullen och vänta tills plattan har blivit ljummen innan man kan sjuda eller ska man förbereda genom att ha en ljummen platta bredvid dit man kan flytta såskastrullen när den har kokat upp på den första plattan? Om man låter den var kvar, vilket jag som regel gör, slutar det alltid med en bränd botten liksom en sås som smakar dito.

Detta är och förblir ett mysterium.

Men de hemmagjorda köttbullarna som jag stekte idag blev i alla fall och för en gångs skull riktigt lyckade. De såg ut som riktiga köttbullar och inte som en grynig massa. Gör om det, om du kan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar