torsdag 29 januari 2009

Se ungdomarna!


Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör att Sverige har näst högst arbetslöshet bland ungdomar i HELA Europa.

Hur tänker politikerna? Så står de där i nyhetsmorgon och beklagar sig över hur synd det är om alla ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden. Men gör något åt det då för f-n! Visst, det är ekonomisk kris, men även före krisen var det svårt för ungdomar att få ett arbete. Och vilka är det som varslas först från sina arbeten? Just det, alla unga människor som har anställts sist.

Och hur tänker arbetsgivarna? Du får gärna vara ung men du ska helst ha (lång) erfarenhet. I mina öron låter det som en ganska svår kombination. Våga satsa! Våga ge den oerfarne en chans att bli erfaren genom att få ta del av den äldre generationens visdom. Våga låta det ta lite tid. Tänk om. Tänk rätt!

Ta Skania som ett gott exempel. Än så länge har de inte varslat någon utan tänker istället satsa på att fortbilda sina anställda genom att helt enkelt låta dem välja något (eller åtminstone önska något) att utbilda sig inom som de tycker att de behöver. Är inte det en bra tanke så säg?

Det är sorgligt att många av dagens ungdomar får vänta så länge innan de kan känna den ekonomiska trygghet som 40-talisterna kände redan i 18-20-års åldern. Många tvingas bo hemma hos sina föräldrar trots att de är i 30-års åldern då de (i bästa fall) hankar sig fram på strövikariat och därmed inte har råd att flytta. Så sorgligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar