torsdag 22 januari 2009

De halvt dolda


"Det här är berättelsen om de som fick leva. Och det här är berättelsen om de som inte fick leva" Så inleds Jonas Gardells ruggigt välgjorda tv-produktion "De halvt dolda". Ikväll visas det fjärde och sista avsnittet. Det ser jag framemot.

Gardell är en skicklig berättare och alla de böcker jag har läst av honom hamnar högt upp på min personliga topplista. Särskilt mycket uppskattade jag hans tragikomiska bok "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter" Det är en sådan där bok som läses med mungiporna uppåt, samtidigt som man bara känner sig eländig för att huvudpersonerna är just så eländiga.

Och serien "De halvt dolda" är inte sämre. Den har allt. En suggestiv inledning, ett djupt tragiskt men ack så tankeväckande budskap och en uppsättning skickliga skådespelare. Jag imponeras stort av Tom Ljungman som också spelar fosterson/adoptivson i filmen Patrik 1.5. Det är en ung och lovande stjärna!
Efter varje avsnitt har jag känt mig lätt illamående och liksom apatisk. Tom. För att livsödena som framträder är så sorgliga...och så sanna.

Så nu laddar jag för den rafflande avslutningen och rekommenderar alla som inte har fått ta del av serien att gå raka vägen in på SVT:s hemsida för att titta på den. Den är värd varenda minut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar